Hammarby Kaj 52, 120 63 Stockholm
+4670-687 0301
tobias@naprapatyxan.se

VÄLKOMMEN

Vem är jag?

Jag heter Tobias Sandell Yxner “Yxan” och driver Yxner Naprapati AB. Yxner Naprapati är verksam såväl i Hammarby Sjöstad som på Södermalm.

Jag är legitimerad Naprapat, ansluten till Svenska Naprapatförbundet och lyder under hälso- och sjukvårdslagen.

Sedan examen 2015 har jag arbetat som Naprapat och klinikansvarig i Nacka/Sickla. Som person är jag lugn, positiv och träningsintresserad och brinner för mitt arbete att hjälpa dig med inriktning på en bra manuell behandling i kombination med rehabilitering uppnår vi gemensamt dina uppsatta mål för ett långvarigt resultat. Tillsammans utarbetar vi en behandlingsplan för just dig.

Sedan 2017 kombinerar jag arbetet som Naprapat på min egna klinik med handledning på Naprapathögskolans elevklinik vid Odenplan. Där vägleder och hjälper jag skolans elever att utveckla sina manuella och teoretiska kunskaper på klinikens patienter. 

Jag arbetar också som Crossfit coach på The Nox Box Company i Globen. Ett arbete där jag liksom när det gäller naprapatin får hjälpa människor att bli både rörligare och starkare i kroppen. 

Jag har tidigare spelat innebandy på elitnivå dels i Tyresö Trollbäcken IBK, dels i Älvsjö AIK där jag också var A-lagets fystränare. 

Vidareutbildningar

  • Dry Needling steg 1 & 2
  • Eleiko Strength Coach level 1
  • Biomechanics and Running Retraining Course – Christian Barton
  • Crossfit Level 1 Trainer

Om naprapati

Ordet Naprapati kommer från det tjeckiska ordet ”napravit” som betyder korrigera och grekiskans ”pathos” som betyder lidande. Naprapati handlar alltså enkelt uttryckt om att “korrigera orsaken till lidande”. Naprapatin grundades av Oakley Smith 1907.

Utbildning

Utbildningen till Naprapat sker på Naprapathögskolan i Stockholm. Naprapatutbildningen är en fyraårig specialistutbildning inom manuell medicin. Ungefär halva utbildningstiden ägnas åt specialisering inom huvudämnet naprapati där teoretiska och praktiska delar varvas. Resterande tid ägnas åt humanbiologiska-, medicinska- samt samhälls- och beteendevetenskapliga ämnen. Teori och praktik sker i nära samarbete. 

Redan under andra terminen börjar en utöva de praktiska kunskaper som lärts ut på skolan på någon av högskolans kliniker. Där får en som student, under handledning av legitimerade Naprapater, ta emot egna patienter som sökt sig till kliniken för behandling.

Legitimerad yrkeskategori

Sedan 1994 har det varit möjligt att ansöka om legitimation hos socialstyrelsen. 2007 blev “Naprapat” en yrkesskyddad titel, vilket innebär att man måste inneha en legitimation från socialstyrelsen för att få kalla sig Naprapat. För att erhålla legitimation krävs dels examensbevis från Naprapathögskolan i Stockholm, dels ett års handledd heltidstjänstgöring inom svensk hälso- och sjukvård fördelad på nio månader kliniskt Naprapati och tre månader inom offentlig sjukvård.